Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

torsdag 7 december 2017

Sarjavaihtoja

Sarjavaihdot onkin yks liike minkä mä tunnen, että osaan aika hyvin. Kaikki mun hevoset jotka on kisannut va A tasoa ylöspäin ovat tehneet hienoja sarjoja joista ollaan saatu kisoissa jopa 8:n arvosanoja.

Sarjat joka toisella Hiltonin kanssa. kuvaajan nimeä en nyt millään muista kun otin tämän blogista, kuvaaja saa mielellään ilmoittaa nimensä :D

Nyt mulla on hevonen jonka kanssa olen leikitellyt sarjojen kanssa tässä syksyn ja talven aikana, ja oikeastaan on ollut aika haastavaa. Ajattelin, että voisin jakaa vähän vinkkejä, että miten niitä sarjavaihtoja kannattaa treenata jotta niistä saa mahdollisimman hyvät!

Ensinnäkin on tottakai tärkeää, että hevonen vaihtaa hyvin avuilta molempiin suuntiin. Haluaisin myös, että hevonen osaa vaihtaa oikeastaan vaan mun istunnasta. Eli en halua käyttää paljon pohkeita, koska siinä on aina riski, että vaihdot lähtevät heilumaan, eikä niistä ikinä saa yhtä sujuvia, kuin silloin kun hevonen vaihtaa istunnasta. Toki siinä vaihdetaan pohkeitten paikkaa myös, mutta ei käytetä isoa pohjeapua, se pohje vaan kevyesti vaihtaa paikkaa eikä paina tai napauta hevosta kylkiin.

Tallinnassa 2015 (C) Külli Tedre-Gavrilov

Alkuun kun opettaa hevoselle vaihdot, täytyy yleensä käyttää isompia apuja jotta hevonen ymmärtää ja jotta sen saa vaihtamaan puhtaasti. Sitten pikkuhiljaa kun hevonen ymmärtää vaihtoavun, lähden käyttämään sitä vähemmän ja vähemmän, ja hevosen pitää oppia vaihtamaan enemmän vaan siitä puolipidätteestä ja siitä kun siirrän painoa satulassa. Kun tämä onnistuu hyvin, voi siirtyä vaihtamaan sarjoissa.

Aloitan aina pitkällä linjalla (joko lävistäjä,keskihalkaisija peiliä kohti tai pitkällä sivulla uran sisäpuolella) ja teen ehkä 2 vaihtoa, en laske askelia tässä vaiheessa vielä! Se mitä hevosen täytyy osata kun aloittaa sarjat, on tulla nopeasti takaisin tasapainoon vaihdon jälkeen, jotta se seuraava vaihto voi onnistua. Jos hevonen kuumenee ja vähän lähtee alta pois, tai heilahtaa vaihdossa, ei voi tehdä vaihtoja peräkkäin. Eli se laukka vaihtojen välissä on se tärkein!

Paljon siis treenaan sitä, että hevosen laukka on hyvä heti vaihdon jälkeen, että se odottaa ja on avuilla. Kuumalla hevosella (esim Zebbe) joka helposti vaan lähtee lujempaa sarjoissa, on hyvä tehdä siirtymisiä käyntiin vaihtojen välissä. Sellaisen hevosen kanssa aloitan aina tekemällä esim lävistäjällä ensin vaihto, jonka jälkeen käyntiin siirtyminen, sitten taas laukannosto ja vaihto, ja taas käyntiin siirtyminen, niin monta kertaa teen tämän kunnes hevonen alkaa odottamaan sitä käyntiin siirtymistä vaihdon jälkeen (lue:odottaa) ja silloin voin tehdä vaihdot ilman käyntiin siirtymistä välissä.

Finnderby (C) Taru Arola


Jos on hevonen joka helposti jää pohkeen taakse vaihdoissa (vaihtaa enemmän ylös kuin eteen), niin sitä on hyvä pohkeella nopeuttaa vähän vaihdon jälkeen ja herkistää avuille, ennen kuin tekee toisen vaihdon. Lähes kaikki hevoset innostuu kun niille opettaa sarjavaihtoja, ja rupeaa ennakoimaan ja vaihtamaan itsekseen. Tämän takia yritän aina tehdä vaihdot eri paikoissa, eli ei aina vaan lävistäjällä, koska hevonen alkaa tosi helposti ennakoimaan kun käännät lävistäjälle. Paljon teen uran sisäpuolella tai keskihalkaisijalla peiliä kohti, tässä myös näkee hyvin onko vaihdot suorat.

Hyviä sarjavaihtoja pääsee tekemään jos jaksaa tehdä paljon näitä harjoituksia jotka parantavat laukkaa vaihtojen välissä, muistaa ettei se oo se askelmäärä vaihtojen välissä vaan nimenomaan se laukan laatu. Se askelten laskeminen ei tule olemaan vaikeaa jos vaan tekee hyvän pohjatyön ensin!

Sitten täytyy myös muistaa se, että aina kun lähtee opettamaan hevoselle jotain uutta, niin se raami mistä puhuin viime postauksessa, saattaa vähän kadota hetkeksi, hevonen ei tule oleman täydellisessä muodossa täydellisesti avuilla kun aloitat opettamaan sille uutta, ja se on ihan fine. Se on opetusvaihe, kunhan tietää mihin on menossa ja ymmärtää sen, niin tietää, että sitten mitä enemmän näitä treenaa sitä enemmän voi sitten pikkuhiljaa pyytää hevosta olemaan siinä hyvässä muodossa samalla kun se vaihtaa, mutta kaikki ei voi olla täydellistä heti alusta alkaen!


(Yksittäisten vaihtojen opettamisesta olen pohtinut parissa eri postauksessa, vähän uudempi vuodelta 2015 löytyy täältä ja sitten vähän vanhempi vuodelta 2013 löytyy täältä ) :)

Harjussa 2015 sama kuvaaja varmaankin kuin ensimmäisessa kuvassa!

5 kommentarer

  1. Kysymys! Miten lähtisit opettamaan laukanvaihtoa ekaa kertaa? Vaihtamalla jyrkästi suuntaa, puomin avulla..?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Heippa! Olen aiheesta kirjoittanut parikin postausta, uudemman löydät täältä:http://sophiabacklund.blogspot.fi/2015/03/laukanvaihdot.html ja sieltä postauksesta löytyy linkki vielä vanhempaan postaukseen missä pohdin vaihtojen opettamista silloin kun Hiltonin piti opetella yksittäiset vaihdot :) (lisään sen tähän postaukseen myös linkkinä)

      Radera
  2. Onko mahdollista saada joskus videota taas ratsastuksestasi? Treenivinkit ovat mahtavia!

    SvaraRadera
    Svar
    1. On toki kunhan saan ne mun saappaat pian takaisin jotta voin paremmin ratsastaa :P kiva että tykkäät treenivinkeistä :)

      Radera
  3. Nää sun treenivinkit on loistavia, kiitos niistä!! 😊 Meillä alkaa yksittäiset vaihdot sujua siinä määrin että oon alkanut "leikitellä" ajatusta sarjoista. Tehnyt linjoilla yksittäisiä vaihtoja, mutta meillä ongelmana ollut juuri tuo ylöspäin enemmän etenevä laukka ja kun laukka katoaa vaihdot kärsii. Pitää myös enemmän miettiä vielä painoavuilla vaihtojen tekoa, nyt ehkä ratsastan liikaa jalalla niitä. Jatketaan siis treenejä 😊💪

    SvaraRadera