Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

måndag 4 december 2017

Raamissa

Tässä tulee nyt vähän lisää treenivinkkejä ja pohdintoja. Vaikka mulla ei omaa hevosta nyt ole niin olen kuitenkin ratsastamassa noin 3-4 krt viikossa. Joten vähän pääsen kuitenkin analysoimaan ja pohtimaan asioita.

(C) Taru Arola

Iso ongelma mitä varmaan lähes kaikilla hevosilla on joillakin asteikolla, on raamissa pysyminen. Mun omilla hevosilla tän kanssa sain aina tehdä töitä, ja myös kaikkien ratsutettavien kanssa. Kaikki hevoset ovat jollain tapaa vinoja, ja onhan hevonen aika mukavuudenhaluinen eläin, aina yritetään mennä siitä mistä aita on matalin.

Se, että saa hevosen "raamiin" ei mun mielestä tarkoita sitä vaan, että saa hevosen suoraksi, vaan sitä, että sen saa täydellisesti avuille. Yleensähän hevonen esim kuuntelee paremmin toista pohjetta, toista ohjaa.. Silloin hevonen yrittää livistää raamista ulos siltä puolelta mitä se ei kuuntele yhtä hyvin.

Kyra puhuu tosi osuvasti "tunnelista" missä hevosen pitää kulkea, tunneli on pohkeitten sisäpuolella ja ohjien välissä.  Se tunne kun hevonen on rehellisesti raamissa, on juuri sellainen tunne kun hevonen menisi tunnelissa ratsastajan apujen sisäpuolella. Mun mielestä harvoin hevosen saa sinne niin, että se vaan pysyy siellä ilman, että itse pitäisi koko ajan vähän muistuttaa hevosta olemaan siellä. Koko ajan pitää tehdä pieniä korjauksia ja muistuttaa hevosta pysymään raamissa. Raamia voi myös venyttää tai pienentää, mitä pienemmän raamin hevoselle antaa, sen kootumpi hevosen pitää olla.

Kastan kanssa Haukiputaalla


Tähän on tietenkin paljon hyviä harjoituksia. Minulla onkin yksi tosi ihana tamma mitä ratsastan, jonka kanssa pitää olla tosi tarkkana apujen kanssa, että saa sen sinne mihin haluaa (raamiin). Herkkä tamma joka helposti livistää sinne sun tänne, eli esim kun korjaat vasenta lapaa oikealle niin se livistäkin vasemmasta takajalasta ulos jne. Nämä ei ole isoja juttuja mitä se tekee, mutta niin että koko ajan saa olla tarkkana että missä mikäkin ruumisosa menee :P

Tämmöisen kanssa teen tosi paljon pitkiä linjoja esim avoja, vastataivutuksia, ja yritän olla taivuttamatta alussa liikaa rungosta, koska siinäkin helposti vähän ylitaipuu ja karkaa sen kautta pois avuilta.  Yksi helppo harjoitus alkuverkkaan on vaan mennä paljon suoraan eteen uran sisäpuolella, toinen pitkä sivu avoa toinen pitkäsivu vastataivutusta, ja katsoa että hevonen koko ajan pysyy reitillä samalla taivutuksella. Ovelan hevosen kanssa pitää myös vaihtaa harjoituksia tarpeeksi usein, ettei ne lähde ennakoimaan tehtävää jos ne nopeasti sen oppivat.



Kun hevonen on raamissa, se kantaa itseään tasapainossa, kuuntelee molempia pohkeita yhtä hyvin, on yhtä kevyt molemmille ohjille mutta ottaa kuitenkin tukea. Jokainen hevonen haluaa nojata toiseen ohjaan vähän enemmän, tai on toiselle pohkeelle vähän hitaampi kuin toiselle, niin sen kun pitää aina mielessä kun ratsastaa, niin että yrittää aina saada hevosen mahdollisimman tasapuoliseksi eikä ehkä aina tee harjoituksia just yhtä monta jokaiseen suuntaan vaan vähän sen mukaan mitä hevonen tarvitsee tullakseen tasapuoliseksi.

Kaiken ratsastuksen tavoitteena on saada tasapainonen, rento ja iloinen hevonen, joka mielellään kuuntelee ratsastajaa. Tähän ratsastajan pitää olla tarpeeksi taitava, että hän osaa jumpata hevosen siihen pisteeseen, että hevosenkin on helppo olla pyydetyssä raamissa ja pystyy helposti suorittamaan kaikki pyydettävät tehtävät.


3 kommentarer

  1. Hei! Treenivinkit on superkivoja! Lisää näitä!

    SvaraRadera
  2. Oon samaa mieltä! Treenivinkit on parhaita!!
    Mulla olisikin yksi kysymys liittyen hevosen etupainoisuuteen, tai lähinnä vinkkejä kaipailisin. Mulla on hevonen joka on todella etupainoinen, ja joka mielellään painaa etenkin vasemmassa kierroksessa ulko-ohjalle (molemmissa kierroksissa, mutta vasemmassa eniten). Huomaan, että se ei oikein halua laskea painoa takajaloille ja vertyy suht hitaasti, vaikka ei ole mikään vanhus (10-vuotias). Välillä auttaa, jos teen verkassa paljon nopeita siirtymisiä ja välillä auttaa, jos teen paljon kokoavia liikkeitä, mutta välillä taas ei. Onko sulla jokin hyvä neuvo tai joku harjoitus mikä on toiminut sulla erityisen hyvin? Mitä kannattaa ehdottomasti pitää mielessä tällaista heppaa ratsastaessa?
    Kiitos ihanasta blogista Sophia!

    SvaraRadera
  3. Asuisitpa etelässä. Olisit niin mahtava valmentaja!

    SvaraRadera