Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

lördag 14 januari 2017

Hilton on maaginen!

Mä en tiedä mistä tämä hurjan iso harppaus eteenpäin on Hiltonin kanssa tapahtunut, mutta olen ihan ihmeissäni kuinka paljon se on edistynyt tässä sen loman jälkeen! Varsinkin pari viimeisten viikkojen aikana on tapahtunut todella suuria muutoksia. (Cia lupautui videoimaan meitä keskiviikkona niin toivon mukaan voin sitten laittaa tänne videonkin, olisi ihan kiva itsekin nähdä näyttääkö meno yhtä errilaiselta kuin se tuntuu.. )

(C) Heidi Järvi


Uskon, että se kuitenkin johtuu siitä, että olen nyt saanut Hiltonin rehellisesti suoristettua, meillä on aina ollut se ongelma, että kun taivutan sitä sisäpohkeen ympäri, se valuu ulkokyljestä ulos, eli periaatteessahan se ei silloin taivu rehellisesti! Nyt olen tätä asiaa vaan korjaillut sen jälkeen kun ruvettiin taas loman jälkeen tekemään töitä ja nyt rupeaa selkeästi huomaamaan tästä tulosta. Hilton työntää paljon rehellisemmin yhtä paljon molemmista takajaloista, sillä säilyy tahti ravissa paljon paremmin, ja koko hevonen tuntuu paljon lyhyemmältä ja siltä, että se on paljon paremmassa tasapainossa.

Tämäkin varmasti johtuu siitä sen pitkästä rungosta, sitä on paljon vaikeampi pitää hallinnassa ja rehellisesti koossa, ja Hilton siksi helposti yrittää luonnollisesti vähän livistää jostain raamista ulos! Nyt tuntuu että se pysyy paljon paremmin siinä mun "tunnelissa", eli pohkeitten ja käsien välissä. On jotenkin niin hauskaa miten välillä tämmöinen periaatteessa pieni asia voi sitten vaikuttaa niin paljon, mulla on ihan sellainen tunne, että istuisin uuden hevosen selässä :P

Aloitan aina sillä että pidän Hiltonin vaan tosi suorana ja tarkistan, että ennen jokaista kulmaa saan ulko-avuista puolipidätteen läpi (eli se ei saa lähteä vetämään itseään pitkäksi ennen kulmaa, mitä se helposti tekee, välillä melkeen nappaa ulko-ohjasta kiinni ja lähtee vetämään ulkolapa pitkänä käännöksien läpi :P), ensimmäiset kierrokset vaan ajattelen, että saan sen ulkolavan mukaan kun käännän. Sitten kun ulkolapa on hallinnassa voin lähteä ajattelemaan taipumista sisäpohkeen ympäri, kuitenkin koko ajan tarkkana ettei se ulkolapa pääse karkuun!

(C) Heidi Järvi


Sulkutaivutuksiin olen löytänyt tosi hyvän harjoituksen myös missä vähän sama juttu haluaa tapahtua; ulkolapa "karkaa" ja se ylitaipuu sisäpohkeesta ja menettää silloin tahdin kun ei enää työnnä rehellisesti molemmista takajaloista, menee vähän "banaaniksi". Niin aloitan lähtemällä lävistäjälle väistössä, vaihdan keskellä sulkuun ja sitten taas takaisin väistöön, eli näin kontrolloin sitä ulkolapaa koko ajan.

Laukassa ollaan myös löydetty ihan uusia vaihteita, ennen se oli aika sellaista, että joko mennään piruettilaukkaa ihan paikallaan mistä Hilton ei oikeen pääse enää pois, tai sitten se on täysillä eteenpäin. Nyt voin säätää kokoamisastetta ihan eri tavalla siihen mihin haluan, se voi olla koottua laukkaa tai kootun ja piruettilaukan välimuoto(tätä ollaan eniten harjoiteltu koska tästä se pääsee vielä helposti ponnistamaan takajaloista pois), enkä nyt ollenkaan anna sen mennä siihen liian "vaikeaan" piruettilaukkaan koska se ei enää ole rehellistä kokoamista koska se katoaa pohkeen taakse kun eteenpäinpyrkimys katoaa. Ollaan tehty paljon vaan voltteja missä voin koota laukkaa ja ratsastaa eteen, isoja työskentelypiruetteja missä sen koko ajan pitää imetä takajaloista käteen.

Eli tosi paljon uusia ulottuvuuksia on löytynyt ja uusia työkaluja. Jotenkin niin kivaa kun vielä yksinkin pystyy näitä löytämään, ja se on varmaan meille tosi tärkeää kun en pääse niin usein valmentajan silmien alle :/ Nipsu tulee onneksi 1-2.2 niin voin näyttää meidän uusia harjoituksia ja kysyä, että ollaanko ollenkaan oikealla tiellä ;) Kyllä mä kuitenkin luotan omaan perstuntumaani tässä, tiedän kuitenkin miltä asioitten pitää tuntua, niin silloin se on helpompi löytää tiensä sinne myös!

Jotkut tarkat ovat ehkä huomanneet, että tuossa yläpalkin "hevoset"-osiossa lukeekin, että Zebbe on myyty. En ajatellut sen kummemmin asiasta enää kirjoittaa kun Zebbe ei enää minun ole, mutta se tosiaan on myyty USA:han, todella hyvään kotiin missä se saa paljon rakkautta ja ammattimaista treeniä, joten olen tästä tosi iloinen! Sain kuulla uutisen jo ennen joulua mutta virallisesti se myytiin tässä alkuviikossa. Tunne on ollut vähän haikea, mutta myös todella helpottunut ja onnellinen Zebben puolesta. Olen ollut uuteen omistajaan yhteyksissä ja me pidetään jatkossakin yhteyttä joten tulen saamaan Zebbestä säännöllisesti kuulumisia, mikä on minulle tosi tärkeää.
Zebbe antoi minulle niin paljon ja toteutti todella paljon minun unelmistani, siitä tulen olemaan ikuisesti kiitollinen, ja Zebbellä tulee aina olemaan todella tärkeä paikka minun sydämessäni. Mutta kaikelle on aikansa, mikään ei kestä ikuisesti, ja tässä lajissa pitää osata tehdä niitä vaikeita päätöksiä eikä aina vaan ajatella sydämellä. Se on tämän lajin huono puoli. Mutta jos nyt ajatellaan eteenpäin niin minulla on uuden hevosen hankinta sitten pikkuhiljaa edessä, ja siinä sitten alkaa uusi tarina ja uudet seikkailut uuden kaverin kanssa :) elämä ottaa ja antaa, näin se menee!


16 kommentarer

 1. Onko uudella omistajalla instaa tai muuta somea? Ymmärrän, ettet halua kuulumisia blogiin laittaa Zebbestä, joten ajattelin, onko sitä mahdollista seurata mitään muuta kautta? Tsemppiä jatkoon ja uuden hevosen katselemiseen. Jännityksellä odottelen, minkälainen komistus sieltä seuraavaksi saapuu, kun saapuu :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ei oikeen ole, minäkin vaan s-postin kautta ollut yhteyksissä, voin ilm tänne jos ilmestyy jotain someen hänen tiimoiltaan, muuten en tosiaan enää Zebbestä täällä kerro kuulumisia kun ne eivät enää ole minun hevosen kuulumisia :)

   Radera
 2. mä oonkin pari viimeviikkoa miettiny että mitähän zebbelle kuuluu ja että onko se enään saksassa ja nyt pohdintoihini tuli vastaus:D hienoa että pääsi paikkaan jossa siitä osataan pitää hyväähuolta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joo ajattelin, että pakko teille lukijoillekin kertoa asiasta kun Zebbe kuitenkin ollut mukana tässä blogissa niin kauan :)

   Radera
 3. Elämä on täynnä valintoja, joskus vaikeita ja kipeitäkin.

  Nyt sinulla on edessäsi uuden hevosen etsintä, mutta sitä ennen saat ratsastaa ja huolehtia kahdesta helmestäsi Nallekarhusta ja Kaunottaresta.

  Blogiasi on ihana seurata, sillä kirjoitat ja kuvailet ratsastustasi niin hyvin. Olet taitava ratsastaja, huolehdit hevosistasi ja niiden varusteista tunnollisesti, teet kovaa työtä sekä omassa työssäsi että hevosmaailmassa. Muista hemmotella itseäsi eli huoltaa myös itseäsi, että jaksat.
  Jään innolla odottamaan postauksiasi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Niin se menee, elämän jokaisella osa-alueella. kuitenkin tiedän että tein oikean päätöksen ja nyt on enimmäkseen vaan tosi hyvä fiilis, elämä jatkuu :)

   Radera
 4. Onnea Zebben kaupoista. Eteenpäin jatkuu matka teillä molemmilla ja tosiaan, oli inhottavan pienestä kiinni, että Z olisi ollut sulle se GP-heppa!!
  On hyvää hevosmiestaitoa ymmärtää milloin kehitys polkee liikaa paikallaan, jos oikeasti katsoo asiaa oman urheilun kannalta.
  Toivottavasti löydät nyt sellaisen hepan, jonka kanssa ylität sen GP kynnyksen.
  Vaaranahan on, että kun tieto ja osaaminen tuo tietämystä, niin uuden hepan kanssa on sitten niin kriittinen ja päätökset vaikeita, mutta luota vaan tunteeseen tietyissä asioissa, kun sitä uutta haet.
  Innolla odotetaan Zebben seuraajaa ja muista heti kertoa, kun se on löytynyt :-) :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos! Juu näin on, mutta ekan nuoren kouluttaminen ei ehkä aina ole ihan virheetöntä ja helppoa ja siitä joutuu maksamaan tavalla tai toisella.. mutta aina sitä viisastuu ja oppii koko ajan enemmän ja tuntuu että jokainen hevonen tästä eteenpäin on vaan helpompi ja helpompi kouluttaa kun sitä taitoa ja tietämystä koko ajan tulee lisää :) Voin kertoa, että olen jo varmaan pari sataa videoa youtubesta katsellut myynnissä olevista hevosista enkä ole oikeen löytänyt sellaista jossa olisi kaikki ne palikat kohdillaan mitä haluan, että tosi kriittiseksi sitä on kyllä tultu :P mutta kokeilemallahan se sitten selviää, ja kyllä siinä pitää ne kemiat kohdata kuitenkin, se on se tärkein :)

   Radera
  2. Kuinka nuorta olet etsimässä? Siis ihan 3-vuotista vai hieman vanhempaa? :)

   Radera
 5. Hienoa että Hiltonin kanssa sujuu! Olet selkeästi osannut tarttua oikeisiin juttuihin ja harjoittelun tulos näkyy! Kirjoitat ihanan tarkasti ja ymmärrettävästi mitä tapahtuu ja miten korjaat asiat. Kiva että saat itsellesi pian valmennusapua, niin saat palautetta ja vinkkejä taas eteenpäin.
  Videopätkää olisi aina välillä kiva katsoa, mutta kirjoititkin jo, että sellainen on tulossa lähiaikoina.

  Onnittelut Zebben myynnistä. Tavallaan haikea uutinen, mutta myynti antaa nyt sinulle mahdollisuuden astua askeleen eteenpäin.

  Laitatko Hiltonin myös nyt piakkoin myyntiin ja panostat kaiken aikasi uuden etsimiseen vai meinaatko myös treenata tavoitteellisesti ja kenties vielä kisata Hiltonilla niin kauan kun se sinulla on?
  Entä tuo uusi hevonen - oletko hankkimassa jo GP-radoille valmista hevosta vai jo erittäin pitkälle koulutettua hevosta, jonka nostat itse GP-tasolle?

  Kiitos vastauksista ja tsemppiä treeneihin ja uuden hevosen etsintään! :)


  SvaraRadera
  Svar
  1. Kyllä mä aion Hiltonilla vielä kisata :) En ole vielä päättänyt uuden hevosen hankinnasta oikeastaan mitään koska se ei vielä ole ajankohtaista, en ehdi millään kolmeen hevoseen panostaa täysillä joten ensin pitää keksiä miten on järkevintä tehdä, ja kuitenkin tälle kisakaudelle en ehdi uutta hankkia niin se menee varmaan sinne syksyn puolelle sitten niin ehtii rauhassa talven yli tutustua jne ennen kisakautta sitten :) harkinnassa on kyllä joko vähän nuorempi 6-8 vuotias joka jo osaa vähän, tai sittenhän toki ihan valmis gp-hevonen olisi opetusmielessä minulle tosi hyvä, mutta niitä on tosi vaikea löytää sellaisia laadukkaita jotka eivät vielä ole ihan ikäloppu jotka ei maksa miljoonia :P eiköhän se tässä selviä pikkuhiljaa kun pitää silmiä vähän auki mitä on myynnissä jne :)

   Radera
 6. Voi Zebbe <3 Onneksi löysi hyvän kodin. =)

  SvaraRadera
 7. Odotan innolla Hiltonin videota!

  Jännää nähdä, kuuluko Zebbestä ja uudesta ratsastajastaan vielä jossain yhteydessä. Kiva kuulla, että sopiva koti löytyi. <3

  Ps. Liam <3 Ihana nähdä kuvia karvapallosta instassa.

  - Hanne

  SvaraRadera
  Svar
  1. joo toivotaan että saadaan keskiviikkona sellainen aikaiseksi :) Liam on kyllä ihan järkyttävän söpö, mä helposti myöhästyn aina kun pitää lähteä kotoa kun ei malttais jättää Liamia kotiin <3

   Radera
 8. Grattis till försäljningen!

  Zebbe kanske inte faller under kategorin enkel läromästare egentligen, men jag har hört av flera européer som bor i USA att det är brist på bra läromästare där och att de kostar mycket mera där jämfört med i t.ex. Tyskland och Holland. En gammal stallkompis annonserade ut sin häst i Sverige för 250.000 kr, fick inte den såld och tog med den när hon flyttade till USA för att studera och där såldes den för 150.000 dollar istället :D

  Om jag nångång har en sån häst till salu så tänker jag definitivt annonsera om den i USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :) oj hon gjorde en väldigt bra deal din kompis då :D

   Radera