Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

måndag 25 juni 2012

Vastauksia


  1. Miten suhtaudut rolkuriin? Olisi kiva kuulla sinun kantasi asiaan.
    SvaraRadera

    VASTAUS:  Olen mielestäni jo vastannut tähän aikaisemmin? En halua sen enempää ottaa kantaa mutta mielestäni media vääristää rollkuria aika pahasti, olen itse katsonnut kun esim Anky ja Edward treenaa,eikä se mitään eläinrääkkäystä ole. Tottakai on ääripäitäkin, en usko että se että pistää hevosen pään kiinni ryntäisiin auttaa yhtään mitään,mutta en myöskään usko että sitä nämä kuuluisat kouluratsastajat tekevät. Itse ratsastan Zebbeä aika syvässä muodossa alussa jotta saisin sen hyvin läpi niskasta, muuten se jää liian vahvaksi. Hiltonia esim ei voi ratsastaa niin kun sille se ei sovi,se menee silloin vain etupainoiseksi ja painaa kädelle. Eli kaikki on hevos- ja ratsastajakohtaista ja on vaikea sanoa kun ei ole sen kummemmin perehtynyt asiaan. Jumppa on hevosille hyvä eikä todellakaan kannata ratsastaa hevosta aina samassa muodossa vaan vaihdella sitä jotta hevonen notkistuu ja vahvistuu.
  2. Millaisella kannalla oot apuohjien suhteen? :) Suositko gramaaneja - jos suosit, millaisissa tilanteissa ja millaisilla hevosilla (eli miksi)? tai päinvastoin - miksi et käyttäisi?
    Itse olen esteratsastaja ja jaksan ihmetellä kuinka paljon "ammattilaisetkin" kisoissa - verkatessaankin remmejä käyttävät vaikka tuskin osaisivat järkevästi edes perustella, miksi niitä pitävät. Ehkä eniten kuitenkin ihmetyttää muutama kaveri jotka ratsastavat miltei päivittäin 4-vuotiastaankin gramaaneilla kotona..
    Itse olen parikin omaa estehevostani ostanut jo nuorena ja itse liikun sillä kannalla, että kannattaa ne nuoretkin opettaa ilman ylimääräisiä remmejä kulkemaan - se voi olla jopa se helpompi tie kun ovat vanhempia.. :)
    SvaraRadera

    VASTAUS: Tämäkin on asia joka ei ole musta-valkoinen. Itse käytän Zebbellä gramaaneja niinä päivinä kun ratsastan kevyeemmin enkä jaksa hirveästi miettiä asioita, esim kun laukkailen aika lujaa ympäri kenttää, se on vaan helpompi joskus olla laiska ja laittaa gramaanit. Mutta en ikinä käyttäisi gramaneeja jotta saisin hevosen pään alas tai kulkemaan paremmin koska siihen se ei auta,pitkän päälle. Gramaanit voi olla apu jos haluaa jumpata hevosen kaulaa ja niskaa, mutta siinäkin täytyy olla erittäin taitava ettei se mene siihen että vetää vaan päätä gramaaneilla. Niille ratsastajille jotka ovat kokemattomat eivätkä oikeen osaa tai heillä on tosi vaikea hevonen joka kulkee pää taivaissa niin voi olla parempi laittaa ne gramaanit että saa sen pään vähän alas että ei selkä kipeydy hevosella. Tämähän ei selvitä ongelmaa mutta helpottaa ratsastajaa ehkä siinä kerralla. En itse ikinä suosittelisi apuohjien käyttöä jos oikeasti  haluaa saada hevosensa rehellisesti avuille ja kantamaan oikeen sillä siihen pääsee vaan hyvällä ratsastuksella ja kovalla työllä. On varmaan niitä hevosia joille apu-ohjat ovat hyvä keino opettaa hevosta kulkemaan oikeen mutta siihen tarvitaan myös hyvää ratsastusta. Ei ole helppo vastata tähän kysymykseen koska uskon että oikeita vastauksia on aika monta, joka hevonen on erilainen ja toimii eri tavalla eli ei ikinä voi sanoa että ehdottomasti ei tai ehdottomasti kyllä. Aina pitää arvioida tilanteen mukaan :)
  3. Kerro vinkkejä miten sinä ratsastat/treenaat helposti pohkeen taakse jäävä hevosta?
    SvaraRadera

    VASTAUS: Avainsana : siirtymiset. Nopeat siirtymiset jossa käytetään nopeaa "sähköistä" pohjetta. Ei saa potkasta hevosta niin että se lähtee vaan alta pois,koska silloin se vaan menee enemmän pohkeen taakse, vaan siirtymisten avulla saada hevonen ohjan ja pohkeen väliin,eli kantamaan itseään. Silloin hevonen on myös pohkeen edessä. 
  4. Suunniteletko itsellesi 'viikko ohjelmaa' hevosten liikutukselle? Miten motivoit itseäsi?
    Kerro yleensäkkin, miten ratsastat, siis millaista verkkaa yleensä, kuinka pitkä verkka-aika, entä kuinka paljon välikäyntejä yms..? :)

    ps. Kommentointi olisi huomattavasti helpompaa, jos ei olis tuota 'sanan selvennystä', mikä täytyy kirjoittaa ennen kuin kommentin pystyy lähettämään.
    SvaraRadera

    VASTAUS: Menen aika lailla sen mukaan miltä hevoset tuntuu sinä päivänä, mutta jos on kisoja tai valmennusta tulossa niin suunnittelen sen viikon aika huolellisesti jotta saan treenattua asioita ennen kisoja mutta silti antaa hevoselle aikaa vähän palautua ja ladata akkuja kisoja/valmennusta varten. Motivoin itseäni katsomalla huippuratsastajien treeni-ja kisavideoita, seuraamalla muita hyviä ratsastajia ja tottakai kisat motivoivat minua eniten,siis omat kisat :) Verkkaan yleensä hevoset vähän matalemmassa muodossa, Zebben ratsastan niin pyöreäksi eteen alas kun sen saan, teen paljon siirtymisiä eteen-kiinni, ja kaarevia uria. Hiltonin kanssa aloitan heti vähän korkeammassa muodossa en halua että se menee pitkänä eteen -alas aluksi koska se on niin vaikea saada sieltä taas "pakettiin". Sen kanssa myös paljon siirtymisiä ja katson että se on rungostaan suora ja taipuu kulmissa hyvin. Verkka kestää ehkä 15min,riippuen miltä hevonen tuntuu,joskus ne tarvitsee pidemmän verkan ja joskus riittää lyhyempi. Jotkut päivät ratsastan vaan eteen-alas ja jumppaan jos tunnen että sitä hevonen tarvitsee. Ei kannata tehdä temppuja jos tuntuu että hevonen on väsynyt,jäykkä tai muulla tavalla "huono" ratsastaa. Silloin on parempi keskittyä perusratsastukseen ja toivoa että seuraavana päivänä voi taas tehdä juttuja.
  5. Kylmäätkö hevosien jalat aina treenin jälkeen? Tai miten treenin jälkeen hoidat jalat? Ratsastatko joka päivä vai pidätkö vapaapäiviä?
    SvaraRadera

    VASTAUS: En varmaan ikinä kylmää jalkoja, ehkä jos hevosen jalka on pahasti turvonnut enkä tiedä siihen syytä. Muuten mun hevosilla on Back on Track suojat aina takajaloissa päällä, ja raskaan treenin jälkeen laitan linimenttiä, mutta ei back on trackien alle!! En ratsasta joka päivä, hevoset tarvitsee aikaa palauta koska palautuksessa ne lihakset kehittyvät. Zebbellä on yleensä 1 vapaapäivä viikossa, enemmän jos tuntuu väsyneeltä ja Hiltonilla yleensä 2.
  6. se kengitys/raspausjuttu kiinnostaa edelleen :) laitoinkin jo kysymykset tohon vasabladet postaukseen..
    SvaraRadera

    VASTAUS: mun hevosiani raspaa meidän eläinlääkäri, niillä ei ole mitään ongelmiä ollut suussa joten en näe tarpeen käyttää mitään erikoista hammaslääkäriä siihen, meillä kävi pari vuotta sitten tämä ranskalainen mies mutta en huomannut hevosissani mitään eroa.. Ja kengitys on ihan normaalia, niillä on sellainen perus "kouluhevosen kengitys" eli siivet kannoissa, jotka antavat kavoille enemmän tilaa.
  7. Varför är tex Zerleone inte ute mera än några timmar varje dag ?
    SvaraRadera

    VASTAUS: Hästar som tränar hårt behöver inte vara ute hela dagen/dygnet runt, de kan inte vara det om de ska orka träna också. Zebbe är ute bara några timmar för han börjar stressa då det springer hästar förbi hans hage och det är onödigt att trötta ut honom på det sättet då han hellre kan använda sin energi på träningen. Då när beteshagarna inte används är Zebbe ute 07-14 vilket är mer än några timmar..  Hilton går ute o betar några timmar per dag nu också då när beteshagarna är lediga, så han är ute ganska länge (07-14 plus några timmar o betar).
  8. Miten saisin hevosen takaosan paremmin alle ravista-käyntiin siirtymisissä? Hevonen toimii muuten hyvin, mutta siirtymiset alaspäin ovat ongelmallisia.
    SvaraRadera
VASTAUS: koita tehdä ensin vaan siirtymisiä melkeen käyntiin, ja lähetä hevonen eteen ennenkuin se ehtii siirtyä käyntiin, tee näitä siirtymisiä pari kertaa ja yritä sen jälkeen tehdä siirtyminen käyntiin. Tarkkana myös että et ota liikaa edestä vaan että otat hevosen kiinni istunnalla ja ajattelet itse siirtymisessä ylöspäin :)

3 kommentarer

  1. Heissan!
    Muistan Lukeneeni joskus että olit onnistunut saamaan jonkun sponsoroimaan joitakin valmennuksia, Teitkö sponsorointisopimuksen kyseisestä sponsoroinnista? Oliko sponsori sinulle ennestään tuttu, oliko sen saaminen siis helppoa, millasta näkyvyyttä tms vastaan sen sait? Eli laitoitko johonkin mainoksia tma?

    Tiedätkö miten tuo SRL.n hyväksymä yhteistyö/ sponsorisopimus oikein tarkoittaa?

    Itse olen miettinyt keinoja ratsastusen imagon parantamista sponsorien silmissä. Siksi kiinnostaisi tietää miten eri ratsastajat näitä asioita hoitavat.

    Terv. Johanna

    SvaraRadera
  2. hei Johanna! En onnistunut saamaan sponsoreita tuohon valmennukseen vaikka ahkerasti yritin :) kyseessä varmaan siis Arjen Teeuwissenin valmennukset.

    SvaraRadera
  3. Voiko kertoa miten yritykset reagoivat ja kuinka montaa "ahdistelit"? Saitko mitään syitä? Pyysitkö suoraa rahaa vai jtn muuta? Onko sinulla mitään henkilökohtaisia sponsoreita?

    Harmillista etteivät yritykst tajunneet hyvää mahdollisuutta, onhan vaasanseudun yrittäjät löytäneet aika innovatiivisen markkinointikeinon energialähettilään muodossa, tietoa siitä löytyy ainakin googlesta..

    -J

    SvaraRadera